sprook  

SPROOK. Een selectie columns

Koen Dille

Bijna twintig jaar schreef Koen Dille columns van opmerkelijke kwaliteit, met zin voor observatie en af en toe verrassende gedachtegangen voor Aktief, tijdschrift van het Masereelfonds en Vlaams Marxistisch Tijdschrift, een digitale uitgave van Imavo. Koen nam ook de eindredactie voor zijn rekening van verschillende boeken en uitgaves van Socialisme 21. Samen met Imavo en Socialisme 21 bundelde het Masereelfonds een aantal van die columns in het boek Sprook. Koen overleed op 4 december 2014 op 80-jarige leeftijd.

Bestellen?
Stort 15 euro op de rekening van Socialisme 21: IBAN BE54 523080357097 (BICcode: TRIOBEBB) met vermelding ‘Sprook’ en stuur een mail met je naam en adres naar info@socialisme21.be .
aardeofkapitalisme_shop De aarde of het kapitalisme. Naar een sociaal-ecologische samenleving

Redactie David Dessers

Deze gloednieuwe bundel bevat bijdragen van een vijftiental auteurs. In het boek gaan we op zoek naar de contouren van een [postkapitalistische, sociaal-ecologische toekomst. Naast een aantal eerder theoretische bijdragen bevat het boek ook een hele reeks inspirerende praktijkverhalen van mensen die vandaag werk maken van alternatieven van onderuit. “Zolang de ongelijkheid blijft groeien en dus steeds meer kapitaal en macht in steeds minder handen terechtkomen, zal Moeder Aarde ondergeschikt blijven aan Vadertje Winst. Een conclusie dringt zich op: ofwel redden we de aarde, ofwel het kapitalisme. De twee samen zal niet meer lukken.”

Bestellen?
Stort 15 euro op de rekening van Socialisme 21: IBAN BE54 523080357097 (BICcode: TRIOBEBB) met vermelding ‘De aarde of het kapitalisme’ en stuur een mail met je naam en adres naar info@socialisme21.be .
lefebvre_cover_shop  

Brochure: De stad in debat. Sleutelteksten van Henri Lefebvre

Met een inleiding door David Harvey

’De stad in debat. Sleutelteksten van Henri Lefebvre’ bundelt een hele reeks teksten van de Franse socioloog en filosoof Henri Lefebvre (1901-1991) over het recht op de stad. De brochure bevat ook een inleiding en duiding van David Harvey, de Britse sociaal geograaf die in 2012 nog het boek ‘Rebel Cities. From the Right to the City to the Urban Revolution’ schreef. ‘De stad in debat’ is een netjes uitgegeven brochure en telt 45 pagina’s.

Bestellen?
Stort 6 euro op de rekening van Socialisme 21: IBAN BE54 523080357097 (BICcode: TRIOBEBB) met vermelding ‘de stad in debat’ en stuur een mail met je naam en adres naar info@socialisme21.be .
 

Herbetovering van de wereld. Romantische wortels van linkse denkers.

Michael Löwy

In deze bundel, waarvan elk hoofdstuk afzonderlijk kan gelezen worden, onderzoekt Michael Löwy de romantische wortels van een aantal invloedrijke moderne denkers en toonaangevende auteurs. Hij (her)ontdekt op die manier hun subversieve en emancipatorische kracht.Deze bundel verenigt essays over Georg Lukács, Franz Kafka, Karl Marx, Rosa Luxemburg, Charles Péguy, Martin Buber, Gustav Landauer, José Carlos Mariategui, Walter Benjamin, Theodor Adorno, Ernst Bloch, André Breton, Guy Debord… Centraal staat de vraag: kan de herinnering aan het verleden een wapen zijn voor de toekomst?

Bestellen?
Stort 15 euro op de rekening van Socialisme 21: IBAN BE54 523080357097 (BICcode: TRIOBEBB)met vermelding ‘Herbetovering’ en stuur een mail met je postadres naar info@socialisme21.be
 

De mythe van de groene economie. Valstrik, verzet, alternatieven

Anneleen Kenis & Matthias Lievens

Dit boek van de hand van Matthias Lievens en Anneleen Kenis ontrafelt de mythe van de groene economie in al haar dimensies: van emissiehandel tot duurzaam consumeren, van bevolkingscontrole tot technologisch optimisme. Maar het tekent ook een aantal krachtlijnen uit voor een alternatief. De transitie naar een duurzame toekomst kan niet zonder diepgaande maatschappijverandering, stellen de auteurs. En zo’n verandering vraagt precies meer sociale gelijkheid, meer democratie en minder markt.

Bestellen?
Stort 19 euro op de rekening van Socialisme 21:
IBAN BE54 523080357097 (BICcode: TRIOBEBB) met vermelding ‘Mythe’ en stuur een mail met je postadres naar info@socialisme21.be
covergorzklein  

De markt voorbij. Voor een hedendaagse politieke ecologie

André Gorz

Onder de titel ‘De markt voorbij. Voor een hedendaagse politieke ecologie’ publiceren Socialisme 21 en de groene denktank Oikos een bundel teksten van de in 2007 overleden Franse denker. Met ‘De markt voorbij’ verschrikt Gorz, postuum, neoliberalen en neoconservatieven, en geeft hij een theoretische basis aan de verontwaardiging over de graaicultuur, de toenemende kloof tussen arm en rijk, de toestand van onze planeet…

Bestellen?
Stort 12 euro op de rekening van Socialisme 21:
IBAN BE54 523080357097 (BICcode: TRIOBEBB) met vermelding ‘Gorz’ en stuur een mail met je postadres naar info@socialisme21.be
 

Socialisme en democratie in de 21ste eeuw

Matthias Lievens”

De crisis van het socialisme is de crisis van de betekenis van het socialisme”, schreef Hal Draper enkele decennia geleden. Wat kan het socialisme vandaag voor ons nog betekenen? In dit boek tracht Matthias Lievens op basis van een kritische discussie met de marxistische traditie en van recente inzichten uit het politieke denken een aantal bouwstenen aan te reiken voor een socialistische democratie in de 21ste eeuw…Francine Mestrum over het boek in Uitpers:“De aanpak van Lievens biedt een echte openheid, met kansen voor samenlevingen om vorm te geven aan de wereld die ze willen. Op deze manier kan van socialisme inderdaad opnieuw een aantrekkelijk en haalbaar alternatief worden gemaakt. En dat is iets waar de linkerzijde een dringende behoefte aan heeft.”

Bestellen?
Stort 10 euro op de rekening van Socialisme 21:
IBAN BE54 523080357097 (BICcode: TRIOBEBB) met vermelding ‘Socialisme en democratie’ en stuur een mail met je postadres naar info@socialisme21.be