Kaart wordt geladen...

Date/Time
Date(s) - 29/03/2017
20:00 - 22:00

Location
Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid

Category(ies)


BOEKVOORSTELLING

‘Open de poorten van de vrijheid’.
Milly Witkop (1877-1955),
Anarchiste en feministe’
(Siegbert Wolf, met een inleiding van Anya Topolski)

Sprekers: Anya Topolski, Liesbeth Kennes en David Dessers
Presentatie door Sofie Van Pelt
Milly Witkop is één van de belangrijkste vrouwen van de Joodse en anarchistische arbeidersbeweging van het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Ze streefde haar hele leven naar een wereld zonder onderdrukking, hiërarchie, patriarchaat, racisme en antisemitisme. In ballingschap had ze haar religieuze levenswijze ingeruild voor de strijd voor een vrijere en sociaal meer rechtvaardige maatschappij. Haar Joodse afkomst bepaalde voor een belangrijk deel haar levenslange inzet voor het anarchisme.

Anya Topolski doceert politieke theorie en ethiek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze beschrijft, uitgaande van haar eigen ontwikkeling, hoeveel overeenkomsten jodendom en anarchisme hebben en welke verbanden je kunt aanwijzen tussen de joodse opvattingen van rechtvaardigheid en de anarchistische ideeën van Milly Witkop.

Liesbeth Kennes is sociaal-cultureel pedagoge en oprichtster van de website ‘Wij Spreken Voor Onszelf’. Ze belicht het feministisch engagement van Milly Witkop.

David Dessers is gemeenteraadslid voor Groen en trekt conclusies voor Leuven anno 2017.

De boekvoorstelling zal plaatsvinden in het Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid (CEO), Minderbroedersstraat 48, Leuven, op woensdag 29 maart 2017 om 20u.

Meer info: https://libertaireorde.wordpress.com/2016/11/12/milly-witkop
Nog meer info: https://www.globalinfo.nl/Recensies-enzo/het-revolutionaire-yiddishland-de-actualiteit-van-de-joodse-arbeidersbeweging